ارتودنسی بزرگسالان نوعی درمان ارتودنسی است که در آن برای رفع مشکلات دهان و دندان افراد بزرگسالان اقدام می شود. شاید برخی از افراد تصور کنند ارتودنسی تنها مخصوص کودکان و نوجوانان بوده و بزرگسالان نمی توانند از آن استفاده کنند.
در پاسخ به این افراد باید گفت برای استفاده از ارتودنسی هیچ محدودیت سنی وجود ندارد. داشتن لبخندی زیبا و دندان های ردیف و بدون عیب، مختص گروه سنی خاصی نیست و همه افراد در هر سنی می توانند نسبت به زیبایی محیط دهان و دندان و یا درمان و رفع عیب دندان های خود بهمراه ارتودنسی اقدام کنند.
اما گاهی شرایط خاصی برای انجام ارتودنسی در بزرگسالان وجود دارد که در این مقاله قصد داریم در خصوص ارتودنسی بزرگسالان به گفتگو بنشینم. پس با ما همراه باشید.
همانطور که گفته شد همه افراد قادرند از ارتودنسی در هر سنی بهره برده و از مزایای آن استفاده کنند.
شرایط خاصی که برای بهره مند شدن از این درمان برای بزرگسالان وجود دارد که عبارتند از:
با توجه به اینکه انجام ارتودنسی در کودکان بسیار راحت تر است اما در بزرگسالان چنین نیست. موارد ناهنجاری در افراد بزرگسال پیچیده تر بوده و به احتمال زیاد مشکلات مربوط به دندان و بیماری لثه نیز وجود دارد. توصیه بر اینست درمان نزد متخصص ارتودنسی ماهر و آموزش دیده انجام شود تا بهترین نتیجه قابل دست یابی باشد.
این روز ها طیف وسیعی از بیماران ارتودنسی را بزرگسالان تشکیل می دهند. ارتودنسی بزرگسالان از اهمیت خاص خود برخوردار است.
اختلالات و ناهنجاری های زیادی در بزرگسالان وجود دارد که با ارتودنسی می توان همه آن ها را رفع کرد. این ناهنجاری ها عبارتند از:
بزرگسالان به دلیل اینکه در اجتماع حضور پر رنگ تری دارند، می توانند جدا از روش سنتی ارتودنسی که باعث حضور سیم و براکت فلزی در دهان بود، از روش های متعدد دیگری برای درمان ناهنجاری های دندان خود استفاده کنند که بوسیله آنها با اعتماد بنفس بیشتر و بالاتر در جامعه حضور داشته باشند و از حضور براکت در دهان خود خجالت نکشند. برخی از روش های ارتودنسی برای بزرگسالان بدین شرح هستند:
همانطور که همه می دانند ارتودنسی نه تنها سبب افزایش زیبایی لبخند و چهره فرد می شود بلکه نقش مهمی در بالا بردن اعتماد به نفس بیمار نیز دارد. صاف و مرتب بودن دندان ها سبب هم محور بودن فک ها شده و رعایت بهداشت دهان و دندان را سهل و آسان می کند. وقتی دندان های فرد مرتب باشند مسواک زدن و کشیدن نخ دندان آسان شده و با مراقبت های لازم می توان مانع از پوسیدگی دندان ها شد.
راحتی تعامل پزشک متخصص با بزرگسالان از این جهت که راحت تر می توانند دستورالعمل های پزشک را رعایت کنند و محیط دهان و دندان خود را می توانند نسبت به کودکان تمیز تر نگه دارند، از اهمیت ویژه ای برخوردار است و یک امتیاز مثبت برای بزرگسالان حساب می شود.
اگر سلامت دندان ها نادیده گرفته شده و به ناهنجاری های فک و دندان اهمیت لازم داده نشود، مشکلات زیادی در پی خواهد داشت. موارد زیر پاره ای از مشکلات و اختلالات هستند:
ارتودنسی درمانی است که علاوه بر صرف هزینه به صرف وقت و حوصله نیز نیاز دارد. ارتودنسی تنها در یک جلسه انجام نمی شود. بلکه روندی دراز مدت بوده و ممکن است دو تا سه سال به طول بینجامد. درمان ارتودنسی روندی است که متخصص ارتودنسی در طی جلسه اول آن را برنامه ریزی و زمان بندی می کند.
در طی جلسه اول مشاوره بیمار و متخصص ارتودنسی انجام می شود. در طی این مرحله بیمار در خصوص مشکل و ناراحتی خود صحبت می کند. همه سوالات را مطرح کرده و میزان نگرانی خود را بیان می کند. متخصص ارتودنسی به پاسخ به سوالات مربوطه پرداخته و توضیحاتی را ارائه می کند. توضیحات در خصوص مشکل و ناهنجاری بیمار، روند درمان ارتودنسی، عوارض عدم درمان و مزایای آن خواهد بود. طبق صحبت های انجام شده، ترس از درمان بیمار از بین رفته و اعتماد وی جلب می شود. آخر سر دستور رادیوگرافی از دهان و دندان فرد داده می شود.
در طی این مرحله با توجه به عکس معاینه دقیق از فک و دندان انجام می شود. در برخی موارد ممکن است برای تشخیص بهتر مشکل نیاز به انجام سی تی اسکن و … باشد. معاینات باید به دقت انجام شود و سپس درمان برنامه ریزی شود.
طبق معاینات صورت گرفته بهترین و کوتاه مدت ترین روش درمان به بیمار پیشنهاد می شود. مراجعات منظم زمان بندی شده و روش درمان و طول مدت آن به بیمار توضیح داده می شود. صحبت در مورد هزینه نیز در این مرحله صورت می گیرد.
که می توان با پزشک متخصص ارتودنس خود در رابطه با نحوه پرداخت هزینه بصورت اقساط یا دوره ای نیز صحبت کرد.
همکاری بیمار یکی از موارد مهم برای اثربخشی درمان است. نکات مهم در خصوص رعایت بهداشت دهان و دندان یادآوری می شود.
خوشبختانه همانطور که گفته شد، در بزرگسالان با مشکلاتی از این قبیل رو به رو نیستیم و بسیار راحت تر از کودکان می توان برای رسیدگی به تمیزی دندان ها به بیمار اعتماد کرد. هم در زمینه مسواک زدن هم براش زدن و هم کشیدن نخ دندان.
نظافت محیط دهان و دندان در طول دوره ارتودنسی چه در بزرگسالان چه در کودکان از اهمیت ویژه ای برخوردار است و بی توجهی به این مهم می تواند عوارض جبران ناپذیر و پر هزینه ای بر دوش بیمار بگذارد.
یکی از بخش های مهم درمان، نصب و قراردادن دستگاه ارتودنسی روی دندان هاست. هر براکت روی یکی از دندان ها قرار گرفته و چسبانده می شود. این عمل ممکن است چند ساعت طول بکشد. در زمان نصب براکت ها و بریس روی دندان، هیچ آسیبی به بافت لثه و دندان ها نمی رسد. بیمار هیچ دردی احساس نخواهد کرد. اما بعد از چند ساعت پس از نصب دستگاه روی دندان، درد شروع شده و در طی 24 ساعت اولیه به حداکثر می رسد. این درد بتدریج و رفته رفته پس از گذشت یک هفته کاهش می یابد.
اثربخشی دستگاه ارتودنسی فرایند درازمدتی است که می تواند بین چند ماه تا چند سال باشد. مدت زمان درمان بستگی به شدت ناهنجاری، سن بیمار و … دارد. لازم است هر 8 – 4 هفته یکبار براکت ها بررسی شده و مجدداً تنظیم شوند. مراجعات منظم برای بررسی و ارزیابی میزان تأثیر دستگاه ارتودنسی بر روی دندان ها انجام خواهد شد.
وقتی دندان ها به سمت جایگاه مورد نظر سوق داده شوند و نتیجه مطلوب حاصل شود، ارتودنتیست دستگاه ارتودنسی را از روی دندان ها بر می دارد. برای اینکه دندان ها به وضعیت اولیه برنگردند، پس از اتمام دوره درمان، از ریتینر استفاده می شود.
از آن جا که فک و دندان کودکان در حال رشد است؛ لذا ارتودنسی کودکان در مقایسه با افراد بزرگسالان بسیار آسان تر انجام می شود. هر چه سن بیمار پایین تر باشد، روند درمان و سرعت حرکت دندان ها به سمت موقعیت مطلوب راحت تر و سریعتر خواهد بود.
بنابراین می توان گفت، طول دوره درمان در افراد بزرگسال در مقایسه با کودکان نیازمند صرف زمان بیشتری است تا نتیجه مناسب به دست آید زیرا در بزرگسالان، فک ها کاملا توسعه یافته و نمی توان فکین را جا بجا کرد.
بیشتر بخوانید: