خیلی ها برای درمان نامرتبی های دندان هایشان نیاز به انجام ارتودنسی دارند. اما به دلیل عدم آگاهی کامل نسبت به چگونگی مراحل ارتودنسی از آن واهمه دارند و نمی خواهند آن را انجام دهند. بسته به نوع ارتودنسی، مراحل مختلفی وجود دارد که باید طی شوند تا نامرتبی دندان ها درمان شود. تا آخر این مقاله با bestdentists همراه باشید تا هم از تمامی مراحل ارتودنسی آگاه شوید و هم بتوانید با خیال آسوده درمان دندان های خود را آغاز کنید.
آنچه در این مقاله می خوانید
در این قسمت از این مقاله قصد داریم تا مراحل ارتودنسی از اول تا آخر را برایتان شرح دهیم:
نخستین قدم برای شروع پروسه ارتودنسی یافتن متخصص ارتودنسی ماهر و با تجربه است، زیرا در صورت نداشتن مهارت کافی ممکن است باعث شود درمان به صورت کامل پیش نرود و مشکلاتی برای سلامت دهان و دندان شما پیش بیاید.
دومین مرحله، ویزیت و مشاوره توسط ارتودنتیست است. متخصص ارتودنسی بر اساس شرایط شما یعنی سن و سال، میزان ناهنجاری، هزینه ای که می خواهید بپردازید و میزان بهداشت دهان و دندانتان، روش مناسب را به شما پیشنهاد می کند.
مرحله سوم عکس برداری است. برای معاینه کامل تر ناهنجاری دندان هایتان نیاز است که از دهان شما عکس برداری شود. عکس های رادیولوژی شما توسط ارتودنتیست مورد بررسی قرار گرفته می شود و در صورت وجود هر نوع بیماری لثه و یا خرابی و پوسیدگی دندان ها، باید قبل از شروع ارتودنسی درمان شوند. این مرحله جزء مهم ترین مراحل ارتودنسی است.
در مرحله بعدی دندان ها باید تمیز شوند. متخصص ارتودنسی قبل از اتصال ارتودنسی، با زدن پالیش به سطح دندان ها آنها را پاکسازی کرده و خشک می کند و بعد از آن با استفاده از یک اسید مخصوص براکت ها را متصل می کند.
پنجمین مرحله از مراحل ارتودنسی، اتصال براکت های ارتودنسی است که بر اساس روشی که از قبل تعیین شده است، نصب هر کدام متفاوت است و اجزای مختلفی دارند که در ادامه به آن می پردازیم.
بعد از اعمال داستگاه ها و اجزای لازم، مراجعه منظم به پزشک متخصص بسیار ضروری است. کنترل و تنظیم ارتودنسی توسط پزشک به صورت مرتب باعث کاهش طول درمان و تسریع آن می شود. هرچقدر که در مراجعات خود کوتاهی کنید به همان اندازه کار درمان به کندی پیش می رود.
این قسمت آخرین مرحله از مراحل ارتودنسی است. پس از مرتب شدن دندان ها و جداسازی براکت ها و اجزای ارتودنسی، کار تمام نمی شود. دندان ها اصطلاحا حافظه دارند و می توانند به حالت قبلی خود بازگردند، پس باید علاوه بر ارتودنسی، مدتی از یک پلاک نگهدارنده استفاده کرد تا دندان ها در جایگاه جدید خود ثابت بمانند. این نگهدارنده یا به اصطلاح ریتینر می تواند طی شش ماه تا دو سال به دندان ها کمک کند که در موقعیت فعلی خود به ثبات همیشگی برسند.
ارتودنسی متحرک شامل پلاک های متحرکی هستند که بیمار می تواند هر زمانی که لازم باشد، آن را از دهان خارج کند. پلاک بعد از آماده شدن در دهان قرار می گیرد و با کمک پیچی که متحرک است متناسب با دهان تنظیم می شود. پلاک باید در طی روزهای مشخصی که دندانپزشک معین کرده است، توسط بیمار تنظیم شود و در صورت همکاری نکردن بیمار با ارتودنتیست و تنظیم نکردن به موقع پلاک، مدت زمان درمان طولانی تر می شود.
در ارتودنسی ثابت فلزی که یکی از قدیمی ترین و مرسوم ترین روش ها است. مراحل ارتودنسی ثابت به این شکل است که متخصص با نصب بریس های فلزی بر روی دندان ها و اتصال یک حلقه بلند بر روی هر ف،ک فشاری که لازم است به دندان ها اعمال شود را تامین می کند.
مراحل ارتودنسی ثابت سرامیکی هم کاملا مشابه ثابت معمولی است با این تفاوت که براکت ها فلزی نیستند، بلکه سرامیکی هستند.
ارتودنسی نامرئی یا ارتودنسی اینویزیلاین پرطرفدارترین و بهترین روش ارتودنسی موجود است که در آن نیازی به استفاده از براکت و حلقه فلزی و کش نیست. بلکه یک قالب نامرئی به نام الاینر که یا به رنگ دندان و یا بی رنگ است، کار مرتب کردن دندانها را انجام می دهد.
یکی از نوین ترین روش های ارتودنسی، دیمون نام دارد که در این نوع ارتودنسی به دلیل وجود سیستم خودکار باز و بسته شونده، مراجعات به پزشک کمتر از دیگر روش هاست. بنابراین این یک برتری نسبت به سایر روش ها محسوب می شود و چون نیازی به استفاده از کش نیست بهداشت دهان و دندان آسان تر انجام می گیرد.
ارتودنسی لینگوال یا پشت دندانی هم بیشتر برای کسانی مناسب است که نمیخواهند کسی متوجه براکت های آنها شود. در این روش درمان، تمامی مراحل ارتودنسی ثابت در پشت دندان ها انجام می شود، به شکلی که اصلا کسی متوجه آن نمی شود. اما انجام مراحل آن به دلیل موقعیت براکت ها بسیار سخت بوده و متخصصان کمی از این روش استفاده می کنند.
اینکه دوره درمان چقدر طول می کشد؟ هزینه ارتودنسی چقدر است؟ یا اینکه انجام مراحل ارتودنسی چگونه است؟ همگی به نوع ارتودنسی که به شما پیشنهاد می شود و یا خود شما انتخاب می کنید، بستگی دارد. اما رعایت نکات بهداشتی و مراجعه منظم به ارتودنتیست، منجر به درمان موثرتر و کوتاه تر دندان های شما می شود. همچنین باعث می شود هرچه زودتر به نتیجه دلخواه خود برسید.