معمولا دیده شدن براکت ها و سیم های ارتودنسی در دهان برای افراد بزرگسال خوشایند نیست. دیده شدن اجزا و تجهیزات دندان پزشکی روی دندان ها، شاید برای کودکان و نوجوانان یک سرگرمی باشد؛ اما بزرگسالان دوست ندارند هنگامی که به یک جلسه رسمی دعوت می شوند، سیم ها و براکت در دهانشان دیده شود. در این جا ارتودنسی متحرک نامرئی می تواند به بیمار کمک کند که علاوه بر درمان بی نظمی های دندان، ظاهری مناسب داشته باشد.
ارتودنسی متحرک نامرئی از آن دسته ارتودنسی هاست که در سال های اخیر به علت تقاضای بیماران بزرگسال خیلی رایج شده است. این ارتودنسی هم انواعی دارد؛ مثل ارتودنسی هم رنگ و ارتودنسی با پلاک های شفاف. عمده ترین تفاوت های این ارتودنسی با ارتودنسی ثابت و متحرک معمولی در این است که علاوه بر این که بیمار می تواند هر گاه که بخواهد آن را از دهان خارج کند، دیده هم نمی شود.
اشخاص با موقعیت های مختلف اجتماعی می توانند از این روش ارتودنسی برای بهبود روند درمان خود استفاده کنند و در کنار آن در اجتماع با اعتماد بنفس ظاهر شوند. و به فعالیت های روزمره خود از جمله شرکت در جلسات و سخنرانی ها، یا حضور در رسانه مانند افرادی که در خدمت تلویزیون و صدا و سیما هستند، یا سن بالایی دارند و از وجود اجزای ارتودنسی در محیط دهان خود خجالت می کشند.
در این روش از پلاک های نامرئی یا لوازم خیلی شفاف برای نظم دادن به دندان ها استفاده می شوند. البته استفاده از این دستگاه ها و این که آیا نتیجه درمان مطلوبی خواهند داشت یا خیر، بستگی به عوامل مختلفی مثل سن بیمار و یا بزرگی و حاد بودن مشکل دارد.
اگر پزشک تشخیص داد که بیمار می تواند از این پلاک ها استفاده کند، فرد باید در طول درمان به طور مداوم در زمان های مشخص شده به متخصص ارتودنسی مراجعه کند تا در صورت نیاز پلاک ها را عوض کند. این پلاک ها بسیار شفاف هستند و هنگام صحبت کردن اصلا دیده نمی شوند.
در این روش مدرن و امروزی، سوای روش سنتی و قدیمی ارتودنسی دندان در گذشته، معمولا از الاینر ها استفاده می شود. الاینرها وسیله ای برای حرکت دادن دندان ها و مرتب کردن آن ها هستند که سیم ندارند. در این روش به کمک طراحی ها و ساخت مدل های کامپیوتری برای هر بیمار، تعداد ردیف کننده های دندان تعبیه می شود که در دهان قرار داده می شوند.
روی هر الاینر شماره ای حک می شود و هر بیمار باید در طول درمان خود از هر الاینر به مدت ۲ هفته استفاده کند. در نظر داشته باشید که در هر شبانه روز حداقل باید۲۲ ساعت از الاینر استفاده شود. پس از پایان دو هفته، الاینر را از دهان خارج می کنند و شماره بعدی آن را در دهان بیمار می گذارند. در حقیقت با این روش بیمار دندان های خود را در مسیری قرار می دهد که از پیش با کامپوتر معین شده است.
این دستگاه های نامرئی، نیرو های خیلی کم و سبکی را به دندان ها وارد می کنند؛ به طوری که در طی مدت دو تا سه هفته، دندان ها تنها ۲۵ میلی متر از جای خود حرکت می کنند. از مزایای این دستگاه ها این است که ریشه دندان ها تحلیل نمی روند؛ زیرا فشار مداوم اما بسیار سبکی به آن ها وارد می شود.
الاینر ها ظاهری شبیه به نایت گارد دارند و پلاک هایی شفاف هستند. جنس این قالب های متحرک از پلاستیک پزشکی است و تقریبا شفاف و نامرئی اند. الاینر ها در واقع سعی می کنند با کم ترین نیرو دندان ها را به سوی مسیر از پیش معین شده هدایت کنند. الاینر ها به وسیله دستگاه هایی دیجیتالی و نرم افزار های پزشکی ساخته می شوند.
در این روش هر بیمار از پلاک انحصاری که فقط برای خودش و متناسب با دندان هایش ساخته شده است استفاده می کند. بیمار می تواند پلاک ها را برای غذا خوردن، آشامیدن، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن از دهان خارج کند. نکته قابل توجه این است که معمولا آخرین پلاکی که بیمار برای درمان استفاده می کند به عنوان ریتینر تا زمان معین شده ای در دهان او می ماند.
همه افراد متقاضی ارتودنسی در هر سن زیر نظر پزشک متخصص ارتودنس و شناخت نوع مشکلات دندان و فک خود می توانند از ارتودنسی متحرک نامرئی استفاده کنند.
با توجه به قیمت مواد بکار رفته در پروسه تولید و طراحی این نوع ارتودنسی، معمولا ارتودنسی متحرک نامرئی هزینه بیشتری نسبت به سایر ارتودنسی ها دارد. در حقیقت می توان گفت که هر یک از انواع ارتودنسی، هر چه به نامرئی شدن نزدیک تر شوند، هزینه بیشتری برای بیمار دارند. هزینه ارتودنسی با الاینرهای شفاف و نامرئی بیشتر از ارتودنسی ثابت یا متحرک معمولی است.
نمی توان گفت که این شیوه ارتودنسی در کاهش و یا افزایش درد بیمار اثر دارد. در حقیقت کمی احساس درد و ناراحتی در هفته های اول درمان کاملا طبیعی است. اما باید دقت کرد تا فشاری که به دندان ها برای حرکت وارد می شود، مناسب باشد تا به دندان ها آسیبی نرسد.
از ویژگی های خوب درمان با ارتودنسی متحرک نامرئی این است که خطر پوسیدگی دندان ها را کم می کند. بیمار می تواند هنگام غذا خوردن آن را از دهان خارج کند و سپس دندان ها را بشوید و یا نخ دندان استفاده کند و دوباره دستگاه را در دهان خود بگذارد. این کار باعث می شود در طول مدتی که الاینر روی دندان هاست، آسیبی به آن ها وارد نشود.
بدیهی است که این طول درمان چه با ارتودنسی متحرک نامرئی و چه با انواع دیگر ارتودنسی انجام شود، با توجه به نوع مشکل بیمار متفاوت است. اما از آنجایی که این دستگاه ها برای انواعی از ناهنجاری های ویژه به کار می روند؛ معمولا بیمار بعد از یک تا یک و نیم سال آن ها را بر می دارد. اما اگر ناهنجاری ها شدید باشد ممکن است ار زوش دیگری برا درمان استفاده شود.
معمولاً هیچ پزشک متخصصی زمان تعیین شده از قبل برای بیمار تعیین نمیکند . و این زمان در طول روند درمان بیمار مشخص خواهد شد. اما زمان تعیین شده اگر طولانی شود، و مشکل جدیدی برای دندان بیمار به وجود نیاید، تاثیری روی هزینه هایی که از روز اول به بیمار اعلام شده، ندارد.
از معایب و عوارض ازتودنسی متحرک نامرئی می توان به موارد زیر اشاره کرد.